Vælg den rigtige bestyrelse

Vælg den rigtige bestyrelse


Mange mindre virksomheder i Danmark drives af en eller en lille håndfuld ejere. Det kan der komme en ganske fornuftig virksomhed ud af. Men succesen for virksomheden handler sjældent alene om kompentencer. Selvfølgelig er det en god idé at have kompetencer for at drive virksomhed, men har du ikke det, kan du faktisk komme lige så langt med rådgivning.

Rådgivningen koster selvfølgelig noget, men det du betaler vil du – med de rigtige rådgivere – få mange gange igen. Du kan også stifte din virksomhed som et selskab og lave en bestyrelse.

Bestyrelse eller rådigiver?

Når man siger bestyrelse er der mange der tænker et langt mahogni bord hvor der sidder 10-20 dygtige forretningsfolk omkring, som kun har et i hovedet: Deres egen vinding.

Derfor stifter de deres bestyrelse med personer fra deres egen familie. Familien er måske en billig løsning. Den er nem. Og så stiller familien ikke for mange spørgsmål. Der skal nok findes familiebestyrelser, som kan være udemærket sparingspartnere, men i langt de fleste tilfælde ligner det mere et dukketeater end en bestyrelse.

Find i stedet én rigtig kompetent person som kan hjælpe dig med at flytte din virksomhed derhen hvor du vil og opbyg bestyrelsen omkring ham. Der behøver som sådan ikke at være flere end ham – det vigtigeste er blot at I flytter jer mod et fælles mål, og når målet er opnået, enten sætter et nyt mål eller stopper samarbejdet. For din virksomhed må bestemt ikke være din bestyrelses sovepude. Der skal ske noget, I skal samarbejde og  du skal stilles til regnskab hvis ikke mål opnås.

Er man i tvivl om en bestyrelse er en god idé så hyr personen for en 3-6 måneders periode på konsulent basis. Er du tilfreds, kan I altid gøre det mere formelt og stifte en bestyrelse.

Hvilke mål skal du sætte

Målet kan være økonomisk, være vækst, være salg, generationsskifte. Ja kun fantasien sætter grænser.

Det er altså et meget individuelt spørgsmål, men hvis du nu kunne vælge fra den øverste gavehylde som du kan i Tivoli når du har skudt papegøjen med samtlige skud, hvad ville du så vælge? Find ud af om det opnåeligt og hvordan kommer du derhen. En god øvelse er at finde 3 personer som kan hjælpe dig med at opnå målet.

God vind.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *